N.B. Anlag International heeft geen juristen in dienst.
Als je een PGS 15 opslagvoorziening zou zien als een “constructie”, dan zou je een constructiekeuring kunnen laten uitvoeren. Echter, dit is alleen gebruikelijk als er gegronde twijfel bestaat over de constructie. Je zou kunnen denken aan:
- Betonrot,
- Scheurvorming,
- Dubieuze aanpassingen,
- Schimmelvorming, of
- Scheefstand.
In dit geval is een periodieke keuring niet gebruikelijk, en daarmee ook niet verplicht vanuit de geest van de PGS 15.
Maar wat nou als je een PGS 15 opslagvoorziening zou zien als een “arbeidsmiddel”. De definitie van een arbeidsmiddel is: “Alle op de arbeidsplaats gebruikte machines, apparaten, gereedschappen en installaties” (bron)
Vervolgens kunnen wij op arboportaal lezen dat:
Voor sommige arbeidsmiddelen naast een onderhoudsplicht ook een aanvullende keuringsverplichting geldt.
Dit is het geval voor de volgende twee situaties:
- Als de veiligheid afhangt van de manier van installeren (keuring na installatie).
- Als gebruik of invloeden van buitenaf leiden tot slijtage, veroudering of verslechtering (periodieke keuring).
De werkgever moet zelf vaststellen of één of beide keuringsverplichtingen op zijn arbeidsmiddelen van toepassing zijn. (bron)
Dit zou betekenen dat de werkgever zelf mag bepalen of een periodieke keuring noodzakelijk is (aan de hand van een risico-inventarisatie). En als een keuring uitgevoerd zou worden, dient dit gedaan te worden door een deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling.
Het is uiteraard mogelijk voor bevoegde instanties om in een milieuvergunning, of in een plaatselijke verordening, op te nemen dat PGS 15 opslagvoorzieningen jaarlijks gekeurd dienen te worden.